201006_AcademieTIEN_Sporthal_Cie-3Wiersema architecten en De Architekten Cie.

Aan het eind van 2022 staat er aan het Berlijnplein te Leidsche Rijn centrum een nieuw beeldbepalend gebouw. Met trots presenteren wij het ontwerp voor het nieuwe schoolgebouw voor Academie Tien met sporthal. Met 1600 leerlingen wordt het de grootste middelbare school van Utrecht. Een school voor mavo, havo en vwo, met een vernieuwende visie op onderwijs voor leerlingen van 10-18 jaar. De sporthal is van topsportafmetingen en op het dak van de sporthal komt een openbaar plein met veel groen. Voor dit project werken we samen met de architecten Cie., voor de bouwtechnische uitwerking.

201006_AcademieTIEN_Sporthal_Cie-6De school opent zich uitnodigend naar het Berlijnplein. Een monumentale trap, op de hoek en gericht op de middagzon, vormt de hoofdentree van het nieuwe schoolgebouw. De weg over de oplopende plateaus is onderdeel van de reis die de 1600 leerlingen van Academie Tien elke ochtend toegang geeft tot een bijzondere ruimtelijke binnenwereld. De leeromgeving is als een afspiegeling van de maatschappij met een gevarieerd aanbod aan platforms, werkbalkons en zitplekken, een startpunt van de zoektocht naar identiteit.

hal

De receptiebalie ligt 4,5 meter boven het Berlijnplein. Op die eerste verdieping is de ontvangstruimte die vloeiend overloopt naar de lichte, hoge centrale hal, met het Grand Café en een centraal plein met zittribune in het hart van de school. Vanaf daar is er ruim zicht en een directe toegang tot het openbare dak op de sporthal. De eerste verdieping ‘voelt’ als de begane grond van de school: de plek waar je de hele school in één blik overziet.

goedtekening
De school is opgedeeld in 8 thuisunits; een kleinschalig en huiselijk leergebied voor een groep van 180 leerlingen. Deze thuisunits liggen met een eigen toegang rond het centrale hart en een deel van de werkplekken ligt aan de balkonranden rond de gemeenschappelijke hal. De centrale hal is daarmee een collectieve werkplek die doet denken aan moderne bibliotheken of werkcafés. De thuisunit biedt een variatie aan werkplekken. Van leren en concentreren in de lokalen aan de gevel naar samenwerken en communiceren op het leerplein en het balkon in de centrale hal. Vanuit elke Thuisunit kun je door dit centrale hart in één overzicht een groot deel van de hele school overzien. Door het open karakter van deze ruimte voelen alle gebruikers zich sterk met elkaar verbonden, thuis in één school.

201002 BPU render lokaal tbv raadspresentatie

De bijzondere schoolonderdelen zijn als ‘steppingstones’ in de hoogte gespreid: het Kunstencluster en de gymzaal bevinden zich op de begane grond, de ontvangstruimte, conciërge en het centrale plein op 1e verdieping, het Science cluster en de personeel ruimtes centraal op 2e verdieping. Op de bovenste 2 verdiepingen bevinden zich de thuisunits van de bovenbouw.

goedtekening3De sporthal is voor 2/3 ondergronds geplaatst en biedt daardoor ruimte voor een riant verhoogd openbaar plein. Het openbaar dak sluit aan op het hoofdniveau van de school. Dit openbare plein fungeert als ontmoetingsplek voor de buurt en als pauzeruimte voor de leerlingen. Het is een plein met on-Nederlandse hoogteverschillen en veel groen en daarmee een verrijking van de openbare ruimte in het stedenbouwkundig plan van Leidse Rijn-centrum. Elke gevelzijde van de sporthal is open naar zijn directe omgeving. Zo zijn er ramen die vanaf de straat zicht geven op de lager gelegen sportvloer, trappen die toegang geven tot het verhoogde plein en toegangen en hoge ramen naar de ontvangst- en ontmoetingsruimten. De openbaarheid van het dak op de sporthal is verder versterkt door een constructieve verlaging van de zone boven de kleedkamers en door toevoeging van openbaar groen langs de randen. De sporthal heeft een eigen herkenbare entree vanaf het driehoekige plein.

goeddoorsnede
De gevel bestaat uit een levendig mozaïek van keramische tegels. Het hoogteverschil van het terrein van circa 3,5 meter is zichtbaar in het verloop van dit mozaïek, waarin een klassieke opbouw van plint, middendeel en top herkenbaar is. Daarmee voegt het gebouw zich naar de ondergrond en in het stedenbouwkundige plan van Jo Coenen. De gevel is expressief door een gelaagde, driedimensionale inpassing van erkers die in het gevelvlak zijn teruggelegd. Achter elk erkerraam ligt een prachtige werkplek voor leerlingen met ruim uitzicht naar buiten. De repetitie van de expressieve erkerramen geeft het gebouw van buiten af een uitnodigende uitstraling; de blik wordt naar binnen gezogen, naar de leerling die naar buiten kijkt; het erkerraam is een object voor verbinding. De naar binnen geplaatste erkerramen met schuine zijramen zorgen voor maximale spreiding van daglicht naar binnen en nodigen uit tot zijdelings uitzicht. De grote raamdelen in het midden kunnen volledig naar binnen opendraaien. Hiermee realiseren we maximale spuiventilatie. De geïntegreerde valschermen zorgen voor optimale afscherming van zon en opwarming. Een fijne uitnodigende werkplek aan het raam en bovenal een verbinding met de straat en de stad.

Het gebouw wordt bijna energieneutraal gebouwd (BENG) en is aardgasvrij. De zonnepanelen op het dak maken het mogelijk dat het gebouw 50% in zijn eigen energie opwekking voorziet. Er komen energiezuinige installaties en het gebouw wordt verwarmd met stadsverwarming.