Calvijn College Amsterdam

Nieuwsuur

AT5

Interview

CONTEXTUELE BUITENHUID

Het gebouw is een ‘gadget’ op stedelijke schaal; Expressieve gebogen vormen in hoogglans zwart en chroom met de klassieke uitstraling van luxe artikelen zoals een Vespa scooter, Chanel damestas of een smartphone. Het imago van schoolgebouw volgt daarmee de (wens)wereld van de leerlingen. De vrijage met luxe neemt radicaal stelling tegen de achterstandssituatie waar de school en de buurt zich in bevond. De zwart spiegelende gevel reageert op deze inhoudelijk context.
De gevel kent 3 gradaties van spiegeling: 80 % in het hoogglans zwarte aluminium, 100%, maar wel doorzichtig in de ramen en letterlijk en volledig spiegelend in de chroomlijsten.

De lichtwerking is complex en gelaagd. Vooral het spiegelende zwart is mysterieus; puur zwart zou alle licht en kleur uit de omgeving absorberen.? Het hoogglans zwart daarentegen weerspiegeld juist de omgeving in al haar kleur,. In de spiegeling versmelt het gebouw met de omgeving . 

De paradoxale, gelijktijdige werking van oplossen en versmelten in de context geeft het gebouw een extreem bescheiden en zich voegende waarde. Tegelijkertijd is het complexe spel van spiegelingen zeer tactiel en visueel verleidelijk en opvallend aanwezig.

2015-11-05_CAL-RDV_8797Foto: Rufus de Vries

2015-11-04_CAL-RDV_8354-2XXFoto: Rufus de Vries

DE RIJKE HAL VAN BINNEN

Natuurlijke materialen baden hier in een symfonie van hemels daglicht. Door een gevarieerde compositie van dak- en zijlichten valt het licht vanuit vele richtingen naar binnen. De grote volumes van de hangende driehoekige vleugel en de staande, ronde studio reflecteren en delen het daglicht op van groots naar klein; heel veel licht of juist bijna schemer. Naar onder sijpelt het licht door de spijlen van hangende trappen. Ook hier, diep in het binnenste van het gebouw, in de avontuurlijke foyer rond de Studio, verschijnen op de meest onverwachte plekken vlekken van zonlicht; zij kruipen langs dagelijks veranderende routes over de wanden, vloeren en trappen. 

De gouden gloed van indirect kunstlicht tegen het getoogde plafond ligt als een warme deken over dit spel van natuurlijk licht.  
Tegenover de rijke dynamiek van ruimte en licht staat de klassieke rijkdom en rust  van natuurlijke materialen. De grondtoon is de zwaar geprofileerde hoge wand van glad prefab beton en oregon pine kozijnen, gevat in een doorgaande verticale ritmiek. Daarnaast is er de rijke rondgaande  textuur van de Deense baksteen met grofkorrelig voegwerk. 

CJC_Aula_2

GVBF-WAR-CAL-210 - kopieFoto: Gerard van Beek

Calvijn College kantine met kinderenFoto: Rufus de Vries

UITNODIGENDE ENTREE

De verborgen, tactiele binnenwereld van de hal en de zinsbegoochelende buitengevel worden verbonden door de uitnodigende transparantie van de erker naast de entree. De erker is een hommage aan de architect van het oude schoolgebouw van het Calvijn, Ingwersen. Het is een directe verwijzing naar het stedelijk gebaar dat hij maakte met zijn autopon-gebouw aan het begin van de Overtoom: Zijn etalage toonde het nieuwste automodel aan de stad; deze erker etaleert de leerling van het Calvijn in zijn/haar eigen nieuwe school.  

schema jeroen

GVBF-WAR-CAL-185Foto: Gerard van Beek

DSC_1844

2015-11-06_CAL-RDV_8874Foto: Rufus de Vries

INTERIEUR VAN DE LEERGEBIEDEN

De algemene onderwijsruimten zijn verdeeld over 7 ‘leergebieden’ rond de centrale hal. Een leergebied is de vaste ‘werkplek’ voor 75 leerlingen en omvat circa 7 ruimten van verschillende afmeting (voor 4 tot 25 personen), met eigen toiletten, leerlinglockers, printer loungeplek, leestafel en een werkplek voor een vaste begeleider. De vakdocenten bewegen van leergebied naar leergebied.  Alle leergebieden zijn met een eigen stoep/trap verbonden met het binnen plein.

Het leergebied en de stoep is ‘eigendom’  van de 75 leerlingen; hun gezamenlijke vaste plek in het gebouw. Het interieur is gesamtkunstwerk: in de geest van Berlage of Wright. Het is een gedetailleerde compositie van lockerkasten, glasvlakken, deuren, gebogen plafondranden, verlichting, maatwerkmeubilair en, last but not least, overal vloerbedekking en leerlingen die dat met hun ‘eigen’ stofzuiger schoon houden. Gebouw, interieur en leerlingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

IMG_5029

Calvijn College SporthalFoto: Gerard van Beek

11-Calvijn-Middelbare-school-VMBO-onderwijs-Amsterdam-Nieuw-West.jpg

05-Calvijn-Middelbare-school-VMBO-onderwijs-Amsterdam-Nieuw-West.jpgFoto’s: Rufus de Vries

CJC_buitenplaats

X:�-PROJECTENW2009071 CJC Calvijncollege Amsterdam�2_CAD-teke

Calvijn_College_Amsterdam_Plattegrond

Doorsnede 12

DSC_0008

  • Amsterdam
  • Calvijn College (Onderdeel van Stichting ZAAM)
  • Erik Wiersema
  • Harald Mooij, Esmee Bais, Bert Beentjes, Daniël Südkamp