Kantoorgebouw Eurocommerce Arnhem

Bij de studie voor het kantoorgebouw Eurocommerce in Arnhem werden de volgende ontwerpoverwegingen gedaan:

  • De transparante tussenverdieping maakt onderscheid tussen onder en boven. De onderkant sluit aan bij de stad en de straat, de tussenverdieping steekt net uit boven de bestaande daken van de stad en de bovenverdiepingen bieden een ruim uitzicht op Sonsbeek en Rijn; 
  • Het gebouw sluit aan op de lijn van gebouwen van het station naar de Zijpse Poort. Het bovenste deel accentueert deze reeks door een horizontale belijning in de gevel en een overstek over de Zijpse Poort. Het onderste deel sluit door middel van een verticale belijning aan op de aangrenzende bestaande bebouwing; 
  • De overhangende knik geeft een beëindiging aan de nieuwe Stationsstraat met een duidelijke beweging naar het Willemsplein en het stadscentrum. De overhang maakt een droge entreezone op de straat langs het gebouw. Deze entreeruimte vóór het gebouw maakt van de straat een uitnodigende plek; 
  • De knik in het gebouw wordt gemaakt door diagonale verschuiving van het bovenste deel ten opzichte van het onderste deel. De verschuiving wordt in het beeld benadrukt door de diagonale belijning van de tussenverdieping;
  • De schuine knik sluit aan op de schuine daken in de stad. De schuine knik in de tussenverdieping sluit aan op het overstekende profiel van het ProRail gebouw (luifel en controleruimte); 

W1886 situatie

W1886 from railway featured image

W1886 Screenshot6 featured image

  • De karakteristieke overhang geeft uitstraling naar de drie belangrijkste standpunten: stationsplein, looproute vanuit het winkelgebied, verkeersplein bij Zijpse Poort;
  • De transparante tussenverdieping met schuine glazen gevels verwijst naar seingebouwen langs het spoor;
  • De vloeiende vorm van het OAT gebouw loopt door in de opengewerkte lobby van het gebouw. Deze acht meter hoge lobbyruimte verbindt de twee toegangsniveaus;
  • De gevels van de onderbouw hebben rondom een gelijke, in hoofdzaak verticale belijning aansluitend op belijning van de bestaande gebouwen in de directe omgeving;
  • De gevels van de bovenbouw hebben rondom een gelijke, in hoofdzaak horizontale belijning van bijvoorbeeld lamellen, aansluitend op de lange lijnen van de reeks gebouwen K1 t/m/ K7.

W1886 corner featured image

W1886 perspective-2 featured image