Academie Tien & sporthal Leidsche Rijn Berlijnplein

Op het Berlijnplein in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn ontwierpen wij Academie Tien. Het gebouw als afspiegeling van de maatschappij en een platform voor een doelgroep die voor het eerst vanuit hun eigen perspectief de wereld gaat verkennen.

De school opent zich uitnodigend naar het Berlijnplein. Een monumentale trap, op de hoek en gericht op de middagzon, vormt de hoofdentree van het nieuwe schoolgebouw. De weg over de oplopende plateaus is onderdeel van de reis die de 1600 leerlingen van Academie Tien elke ochtend toegang geeft tot een bijzondere ruimtelijke binnenwereld. De leeromgeving is als een afspiegeling van de maatschappij met een gevarieerd aanbod aan platforms, werkbalkons en zitplekken, een startpunt van de zoektocht naar identiteit.

 

Op de eerste verdieping is de ontvangstruimte die vloeiend overloopt naar de lichte, hoge centrale hal, met het Grand Café en een centraal plein met zittribune in het hart van de school. Vanaf daar is er ruim zicht en een directe toegang tot het openbare dak op de sporthal. De school is opgedeeld in 8 thuisunits; een kleinschalig en huiselijk leergebied voor een groep van 180 leerlingen. Deze thuisunits liggen met een eigen toegang rond het centrale hart en een deel van de werkplekken ligt aan de balkonranden rond de gemeenschappelijke hal. De centrale hal is daarmee een collectieve werkplek die doet denken aan moderne bibliotheken of werkcafés.

 

De thuisunit biedt een variatie aan werkplekken. Van leren en concentreren in de lokalen aan de gevel naar samenwerken en communiceren op het leerplein en het balkon in de centrale hal. Vanuit elke Thuisunit kun je door dit centrale hart in één overzicht een groot deel van de hele school overzien. Door het open karakter van deze ruimte voelen alle gebruikers zich sterk met elkaar verbonden, thuis in één school. De sporthal is voor 2/3 ondergronds geplaatst en biedt daardoor ruimte voor een riant verhoogd openbaar plein. Het openbaar plein sluit aan op het hoofdniveau van de school. Dit openbare plein fungeert als ontmoetingsplek voor de buurt en als pauzeruimte voor de leerlingen. Het is een plein met on-Nederlandse hoogteverschillen en veel groen en daarmee een verrijking van de openbare ruimte in het stedenbouwkundig plan van Leidse Rijn-centrum. Elke gevelzijde van de sporthal is open naar zijn directe omgeving. De openbaarheid van het dak op de sporthal is verder versterkt door een constructieve verlaging van de zone boven de kleedkamers en door toevoeging van openbaar groen langs de randen. De sporthal heeft een eigen herkenbare entree.

i.s.m Architekten Cie. Foto’s: © de Architekten Cie. B.V. / Fotograaf Ernst van Raaphorst